Το σχολικό σνακ είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Αν έχεις βαρεθεί κι εσύ, αλλά και το παιδί τα ίδια και τα ίδια, πάρε μερικές νέες υγιεινές ιδέες για κολατσιό στο σχολείο, ώστε να σπάσεις τη ρουτίνα.
Μuffins με μπανάνα και καρύδια
Υλικά
200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
200 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμετα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Χτυπάμεστο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμετο βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τα «στερεά» υλικά σιγά-σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μείγμα, αλλά όχι παραπάνω. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμετις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
- Τοποθετούμεσε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.
- Βγάζουμεαπό τον φούρνο τα muffins, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο.
Bagel με ταχίνι και μέλι
Από τις πιο απλές αλλά απολαυστικές ιδέες για κολατσιό στο σχολείο. Παίρνουμε φρέσκα ψωμάκια τύπου bagel και απλώνουμε μέσα μπόλικο ταχίνι και μέλι!
Σπιτικά σταφιδόψωμα
Υλικά
420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. μέλι
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
1 1/2 κ.γ. αλάτι
200 γρ. σταφίδες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμετα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν πρέπει να είναι υψηλή.
- Αφήνουμετο μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ.
- Προσθέτουμετο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο.
- Προσθέτουμεκαι τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.
- Βάζουμετη ζύμη σε μπολ που έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με ζελατίνα και κάνουμε 2-3 τρύπες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αδειάζουμετο μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, π.χ. κοτσιδάκια. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
- Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψουμε καλά, αλείφουμεμε τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.
Η συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.
Εύκολα πιροσκί γεμιστά με φέτα
Υλικά
700-800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 αβγό
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού ξίδι
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500γρ. φέτα
άνηθο ψιλοκομμένο (ή ρίγανη φρέσκια)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμετη σόδα στο γιαούρτι και προσθέτουμε το αβγό, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ρίχνουμε στο μίγμα λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, μαλακιά και ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμετη ζύμη σε φραντζολίτσες και τις σκεπάζετε με πετσέτα. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου και τις κόβουμε σε φέτες.
- Πλάθουμετις φέτες σε μπαλάκια, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις αφήνουμε ξανά να μείνουν για 30 λεπτά.
- Κόβουμετην φέτα σε κύβους, τους ανακατεύουμε με τον άνηθο και γεμίζουμε τα πιροσκί. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμεμε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να μείνουν μερικά λεπτά σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά.