Ήξερες ότι τον 17ο αιώνα οι άνθρωποι έκαναν πάρτι για χάρη της; Για χάρη της κυτταρίτιδας, εννοούμε. Σου λέει ήταν σύμβολο θηλυκότητας και μάλιστα οι ζωγράφοι δεν παρέλειπαν να τη σχηματίσουν στα σώματα των γυναικών στους πίνακές τους. Δεν το πιστεύεις, ε; Όσο διαδεδομένη και συνήθης κι αν είναι η κυτταρίτιδα υπάρχουν ακόμη άπειροι μύθοι γύρω απ’ αυτή που έχει έρθει η ώρα να καταρρίψουμε. Ας κάνουμε την αρχή τώρα αμέσως.
Αρχικά, τι είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Γνωστό αυτό. Σύμφωνα με την επιστήμη, οφείλεται σε ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ αυτού και του υποδόριου ιστού. Εντάξει μέχρι εδώ; Στα σημεία που εμφανίζουμε κυτταρίτιδα, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του κι έτσι, το δέρμα παρουσιάζει μία ανώμαλη όψη, που μοιάζει με το λεγόμενο ‘’φλοιό πορτοκαλιού’’.
Οι μύθοι για την κυτταρίτιδα
Μύθος #1: Μόνο οι υπέρβαροι έχουν κυτταρίτιδα
Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν κυτταρίτιδα. Οι ορμόνες, η δομή του δέρματος, το φύλο και ο τρόπος ζωής είναι, για παράδειγμα, μερικοί απ’ αυτοί. Επομένως, η ιδέα ότι μόνο οι άνθρωποι που κουβαλούν περιττά κιλά έχουν κυτταρίτιδα, είναι ένα ψέμα. Μπορεί να είσαι αθλήτρια και πάλι να έχεις κυτταρίτιδα.
Επιπλέον, παρότι κάθε γυναίκα σχεδόν έχει κυτταρίτιδα, σε μερικές μπορεί να είναι πιο εμφανής. Το οιστρογόνο είναι βασικός παράγοντας και καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, παράγουν λιγότερο απ’ αυτό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή κυκλοφορία του αίματος και μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου.
Γιατί οι άντρες δεν έχουν κυτταρίτιδα, παρεμπιπτόντως;
Είναι επιβεβαιωμένο επιστημονικά γεγονός, πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κυτταρίτιδα, σε σχέση με τους άντρες. Γιατί όμως; Οι άντρες έχουν γενικότερα παχύτερο δέρμα, κάτι που κάνει καθιστά δυσκολότερο να εμφανιστούν τα σημάδια της κυτταρίτιδας. Επίσης, σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου το λίπος συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία, στο ανδρικό δέρμα διανέμεται σε διαφορετικές περιοχές κι αυτή είναι μία ξεκάθαρη αδικία της φύσης.
Μύθος #2: Οι ασκήσεις cardio μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα
Ναι, οι ασκήσεις cardio, όπως το τρέξιμο και το σχοινάκι, για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλλουν στο να κρατήσεις τα λιποκύτταρα σε απόσταση και να περιορίσεις τα σημάδια, όμως σίγουρα δεν θα εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα. Ακόμα κι έτσι, όμως, για καλύτερα οπτικά αποτελέσματα, θα χρειαστεί να συνδυάσεις τις ασκήσεις cardio με άλλες ενδυνάμωσης, ώστε να τονώσεις την επιδερμίδα σου και να την κάνεις να φαίνεται πιο σφριγηλή.
Μύθος #3: Η απώλεια βάρους βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Μπορεί λιγότερα λιποκύτταρα να σημαίνουν λιγότερη κυτταρίτιδα, όμως πολλές φορές η χαλάρωση του δέρματος, μπορεί να το κάνει να φαίνεται ακόμη χειρότερο.
Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις το φαινόμενο είναι να ακολουθείς μια σωστή διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου και ασκήσεις ενδυνάμωσης, για να βοηθήσεις το δέρμα σου να αποκτήσει περισσότερη ελαστικότητα.
Μύθος #4: Η λιποαναρρόφηση είναι η λύση
Η λιποαναρρόφηση είναι ο τρόπος να κάνεις τα πάντα χειρότερα, διότι μπορεί να διανείμει το λίπος με δυσανάλογο τρόπο, κάνοντας τα σημάδια της κυτταρίτιδας να φαίνονται πολλαπλασιασμένα. Επίσης, κοστίζει αρκετά.