Τα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ είναι εδώ

Τα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ είναι εδώ
Τα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ είναι εδώ

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τους καλοφαγάδες, το σωστό μπέργκερ πρέπει να είναι τραγανό στο εξωτερικό του και υγρό στο εσωτερικό. Σίγουρα πάντως η παρασκευή του μπέργκερ δεν είναι αστεία υπόθεση. Δες όλα τα μυστικά για να φτιάξεις το τέλειο μπέργκερ εδώ και ετοιμάσου να καταπλήξεις τους πάντες.

 

Ο σωστός κιμάς

Τα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ είναι εδώ
The Spruce Eats

Η πρώτη ύλη είναι και η πιο σημαντική. Για αυτό, όταν πας στον κρεοπώλη σου, να του τονίσεις ότι θέλεις χροντροκομμένο κιμά. Μόνο έτσι θα βγει ζουμερό, στέρεο, γευστικό και μυρωδάτο το burger σου.

Η δημιουργία του μπιφτεκιού

Για να αποφύγεις ένα μπιφτέκι γεμάτο εξογκώματα, χωρίς όμορφο σχήμα και με πιθανότητα να βγει σκληρό, κάνε του μια μικρή «λακουβίτσα» στη μέση για να ψηθεί σωστά και μην το ανακατέψεις υπερβολικά πολύ με τα μίγματα που θα χρησιμοποιήσεις. Και μην ξεχάσεις ότι θέλει αρκετή προσοχή, όταν πλάθεις το μπιφτέκι, για να μην θρυμματιστεί. Παραλίγο να το ξεχάσουμε: Μην ρίξεις αλάτι στον κιμά. Θα δείς πιο κάτω το γιατί.

Το αφράτο ψωμάκι

Chain Baker

Ας είμαστε σοβαροί. Ούτε ολικής άλεσης, ούτε πολύσπορο, ούτε οτιδήποτε… υγιεινό. Εμπιστευύσου με κλειστά μάτια το κλασσικό αφράτο ψωμάκι που έχουμε αγαπήσει και δίνει έξτρα γεύση στο burger μας όταν αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Το ιδανικό τυρί

Ο διάσημος σεφ Anthony Bourdain ήταν κατηγορηματικός: «Για το τέλειο burger, να χρησιμοποιείτε τυρί που λιώνει». Υπάρχει λόγος να διαφωνήσουμε; Βουρ στο τσένταρ λοιπόν για να αναβαθμίσεις απολαυστικά την ποίοτητα του γεύματός σου.

 

Η «ισορροπία» του κρεμμυδιού

Τα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ είναι εδώ
Cooking Light

Στο τέλειο burger, όλα τα υλικά «δένουν» αρμονικά μεταξύ τους. Το κρεμμύδι λοιπόν, δεν πρέπει να είναι ωμό και να επισκιάζει κάθε άλλη γεύση. Το κρεμμύδι πρέπει να είναι καραμελωμένο. Να το τρως και να νιώθεις ήπια τη γεύση του και να σε συναρπάζει η τραγανή του υφή.

 

Η ιδανική σπιτική μαγιονέζα

Δεν χρειάζεται να είσαι φτασμένος σεφ για να φτιάξεις την τέλεια μαγιονέζα. Πέντε λεπτά θα σου πάρει. Την προσοχή σου: Παίρνεις έναν κρόκο, μία κουταλιά σούπας μουστάρδα, μία κουταλιά σούπας ξίδι από λυεκό κρασί για τα αρώματα, μία κουταλιά σούπας χυμό στυμμένου λεμονιού, αλάτι, ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Βάζεις σε ένα μπολ τον κρόκο, τη μουστάρδα, το ξίδι και τον χυμό από το λεμόνι, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλά. Καθώς ανακατεύεις, ρίχνεις το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Σερβίρεις σε ένα μπολ και είναι έτοιμη για να αλείψεις το ψωμάκι.

 

Η μαγεία της απλότητας

Food & Wine Magazine

Ανάμεσα στα μυστικά για το τέλειο μπέργκερ κρύβεται και η απλότητα. Μαρούλι, τομάτα, μπέικον, τυρί, καραμελωμένο κρεμμύδι. Τίποτε άλλο. Το σωστό burger που θα σε κάνει να αναφωνήσεις «ΟΥΑΟΥ» οφείλει να είναι απλό. Ούτε πολλά υλικά για να μπερδεύεται ο ουρανίσκος σου, ούτε πολλά μπαχαρικά για να μειώνουν τη γεύση του κρέατος, ούτε περίεργα ψμάκια που θα κλέψουν τη δόξα του μπιφτεκιού.

 

8. Τα μπαχαρικά

Εδώ οι απόψεις όχι απλά διίστανται αλλά έχει ξεκινήσει μεταξύ των burger lovers ένα πολύ μεγάλο debate: Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να προστίθεται απολύτως τίποτα στο καλό κρέας και αυτοί που έχουν τη δική τους θεωρία, που αφορά κάποιες προσθήκες. Γενικά τα καρυκεύματα είναι φίλοι των κρεάτων, αλλά στο burger μάλλον δεν ισχύει αυτό. Προσπάθησε να είσαι φειδωλός με αυτά που θα προσθέσεις στο μπιφτέκι σου: αρκούν λίγο αλάτι kosher και -σε κάποιες περιπτώσεις- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να υπάρξει μία προσθήκη σε ό,τι αφορά τα μπαχαρικά, ακολούθησε τις συμβουλές του Gordon Ramsay, που για το μείγμα του μπιφτεκιού για το μπέργκερ, χρησιμοποιεί μία κουταλιά κέτσαπ και μισή από σoς Dijon, ταμπάσκο και μέντα, συν κάποια επιπλέον μπαχαρικά που θα προστεθούν αναλόγως των προτιμήσεων του καθενός.

 

Διάβασε ακόμα: Το μυστικό πίσω από τις τηγανιτές πατάτες των McDonald’s