Τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες
Τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες

Έρευνες έχουν δείξει πως το αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν τις γυναίκες πολύ συχνότερα απ’ ό,τι τους άντρες. Οι αιτίες παραμένουν άγνωστες, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι γυναικείες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αν είσαι γυναίκα, λοιπόν, να τι πρέπει να γνωρίζεις για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Ποια είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες
Ευρωκλινική Αθηνών

Αρχικά, πώς προκαλείται ένα αυτοάνοσο νόσημα;

Στον οργανισμό μας υπάρχει ένα ολόκληρος μηχανισμός, που ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δουλεύει αδιάκοπα, ώστε να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τυχόν ιούς και βακτήρια. Όταν ο μηχανισμός αυτός δυσλειτουργεί, αδυνατεί να αναγνωρίσει σωστά τα ξένα κύτταρα και επιτίθεται στα υγιή του ίδιου του σώματος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, λέμε ότι εκδηλώνεται ένα αυτοάνοσο νόσημα. Στην λίστα των αυτοάνοσων νοσημάτων κατατάσσονται περισσότερα από 100 νοσήματα, μερικά από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

 

Αυτοάνοσες θυρεοειδικές νόσοι

Μιλάμε για την ασθένεια Χασιμότο και τη νόσο του Γκρέιβς. Η πρώτη, προκαλεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς και είναι 4 φορές πιο συνηθισμένη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Η νόσος του Γκρέιβς, από την άλλη, προκαλεί υπερλειτουργία του θυρεοειδούς και είναι 7 φορές πιο συνηθισμένη.

Στα συμπτώματα της Χασιμότο συμπεριλαμβάνονται η κόπωση, η κατάθλιψη, η αύξηση βάρους, η αίσθηση κρύου, πρόωρη εμμηνόπαυση κι απώλεια μαλλιών. Στα συμπτώματα της Γκρέιβς, αναφέρονται το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία, τρέμουλο στα χέρια, ακανόνιστοι παλμοί και περίοδοι και δυσανεξία στη ζέστη.

 

Λύκος (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος)

Ο λύκος είναι 6 φορές πιο συχνός στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από επίπονες φλεγμονές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία και στα εσωτερικά όργανα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του λύκου είναι το κοκκίνισμα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο, που καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλα. Συχνά, τα συμπτώματα συνοδεύονται από κόπωση, πόνο, πυρετό και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

 

Πολλαπλή σκλήρυνση

Δύο με τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση απ’ ό,τι άνδρες. Η σκλήρυνση κατά πλάκας συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, το λιπαρό περίβλημα των νεύρων. Τα συμπτώματα διαφέρουν, αλλά μερικά από τα συχνότερα είναι η κόπωση, η αδυναμία, το μούδιασμα και οι νευρικοί πόνοι, ενώ τείνουν να επιδεινώνονται στην εμμηνόπαυση.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και παραμόρφωση. Η νόσος χαρακτηρίζεται γενικά από τον πόνο, το οίδημα και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και κυρίως στα δάχτυλα των χεριών. Στις γυναίκες, η νόσος εκδηλώνεται από την ηλικία των 30 ετών έως των 60.

 

Κοιλιοκάκη

Πρόκειται για την αυτοάνοση νόσο που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί τη γλουτένη. Όταν ο ασθενής καταναλώσει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του επιτίθεται στο λεπτό έντερο. Τα συμπτώματα προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, κόπωση, αναιμία, ακόμα και οστεοπόρωση.

 

Αγγειίτιδα

Η αγγειίτιδα είναι ο γενικός όρος που περιγράφει το σύνολο των διαταραχών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονές. Η αγγειίτιδα συγκαταλέγεται στα πιο σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα και οι αιτίες που την προκαλούν είναι άγνωστες. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά με κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο λύκος.

Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 και προκαλεί συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η απώλεια της όρεξης, ο πόνος στο σαγόνι και ο πυρετός.

 

Πώς θεραπεύονται τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που απειλούν τις γυναίκες
Apodyoptes

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν θεραπεύονται. Αυτό που μπορούμε, όμως, να κάνουμε είναι να θέσουμε υπό έλεγχο την εξέλιξή των συμπτωμάτων. Γι αυτό, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείς σε έναν ειδικό για την αντιμετώπιση του νοσήματος, τόσο καλύτερη θα είναι και η ανταπόκριση του οργανισμού στην φαρμακευτική αγωγή.

 

Διάβασε ακόμη: Απλές συνήθειες για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου άμεσα