Η αντιμετώπιση του άγχους με μια απλή τεχνική

Η αντιμετώπιση του άγχος με μια απλή τεχνική

Είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που αισθάνεσαι γενικευμένο άγχος χωρίς λόγο και ψάχνεις λύση κι αντιμετώπιση; Αυτή η τεχνική ίσως σε βοηθήσει.

 

Η τεχνική των 5 αισθήσεων

Η αντιμετώπιση του άγχος με μια απλή τεχνική

Πέντε πράγματα που βλέπεις

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις πέντε πράγματα που μπορείς να δεις αμέσως γύρω σου. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το κατοικίδιό σου μέχρι κάποιο έπιπλο του σπιτιού. Οτιδήποτε καταλαμβάνει μια ειδική μνήμη μπορεί να είναι αποτελεσματικό, προάγοντας την αίσθηση της γαλήνης.

Τέσσερα πράγματα που αγγίζεις

Ήρθε η ώρα της αφής. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η σύμβουλος και υπνοθεραπεύτρια Liz Sharpe συνιστά να χαϊδεύεις τα χέρια σου ή ακόμα και να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου, αν δεν υπάρχει άλλος να το κάνει για σένα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται στον οργανισμό η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, εξισορροπώντας τα επίπεδα κορτιζόλης.

Τρία πράγματα που ακούς

Συντονίσου με το περιβάλλον και προσπάθησε να επικεντρωθείς στους ήχους γύρω σου. Είτε πρόκειται για κελάηδισμα πουλιών, το βουητό του ψυγείου σας ή τη λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια, η εστίαση στους ήχους θα σου αποσπάσει αποτελεσματικά την προσοχή, παίρνοντάς σε μακριά από το άγχος που βιώνεις.

Δύο πράγματα που μυρίζεις

Η μυρωδιά είναι μια εξαιρετικά ισχυρή αίσθηση και έχει την ικανότητα να μεταφέρει το μυαλό σε αναμνήσεις που συνδέονται με κάποιο τρόπο με αυτή. Πάρε μια βαθιά ανάσα και αναζήτησε μυρωδιές που σε ευχαριστούν, όπως αυτή του καφέ, ενός αρωματικού κεριού ή των φρεσκοπλυμένων ρούχων. Κλείσε τα μάτια σου και άφησε τον εαυτό σου να ταξιδέψει με οδηγό τις μυρωδιές που διάλεξες. Αυτό μπορεί πραγματικά να σε χαλαρώσει.

Ένα πράγμα που δοκιμάζεις

Τέλος, εστίασε στην αίσθηση της γεύσης. Δοκίμασε κάτι που σου αρέσει και άστο να μείνει στο στόμα σου για όσο χρειάζεσαι και να φύγει σταδιακά. Η απόλαυση που σου προσφέρει μια ευχάριστη γεύση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ψυχολογία σου.

Χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική όταν νιώθεις έντονο άγχος ή την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, στο τέλος της ημέρας, για να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς. «Είναι ένα γρήγορο και απλό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθημερινά ως μέρος της ρουτίνας σου», λέει η Brotherridge. Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις, γιατί νιώθεις πως κάτι δεν λειτουργεί για σένα, επικεντρώσου σε εκείνες που σε βοηθούν πραγματικά.

Και μην ξεχνάς το βασικότερο: Βαθιά ανάσα.

 

Διάβασε ακόμα: Πώς να φύγει το άγχος με απλά πρακτικά μυστικά