Οι τοπ τροφές για αποτελεσματικό κάψιμο λίπους

Οι τοπ τροφές για αποτελεσματικό κάψιμο λίπους
Οι τοπ τροφές για αποτελεσματικό κάψιμο λίπους

Εσύ μπορεί να ψάχνεις κάποια express δίαιτα για κάψιμο λίπους, όμως στην ουσία μπορείς να το επιτύχεις ενσωματώνοντας απλώς κάποιες συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σου. Ποιες είναι αυτές; Θα το μάθεις παρακάτω.

 

Τροφές ολικής άλεσης

Το σώμα μας «καίει» σχεδόν διπλάσιες θερμίδες για να διασπάσει στα θρεπτικά τους συστατικά τα προϊόντα ολικής άλεσης – ιδιαίτερα όσα είναι πλούσια σε εδώδιμες φυτικές ίνες- όπως το καστανό ρύζι και οι νιφάδες βρώμης.

Άπαχο κρέας

Η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογενετική δράση κατά την πέψη της ήτοι μπορείτε να «κάψετε» μέρι και 30% των θερμίδων που περιέχει ένα γεύμα πλούσιο σε αυτή. Ενδεικτικά, ένα στήθος κοτόπουλου 300 θερμίδων απαιτεί για την πέψη του περί τις 90 θερμίδες δαπάνη από τον οργανισμό.

Πράσινο τσάι

Το μυστικό του ονομάζεται «κατεχίνες» και πρόκειται περί ουσιών οι οποίες ενισχύουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στη θερμογένεση και την οξείδωση των λιπών. Παρ’ όλα αυτά, αν είστε ευαίσθητοι στην καφεϊνη, δοκιμάστε καλύτερα κάποιο συμπλήρωμα που να περιέχει EGCG, την κατεχίνη δηλαδή που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Καυτερές πιπεριές

Σούπερ… χοτ πιπεριές, όπως οι χαλαπένιος και οι τσίλι, είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, μια ουσία η οποία έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα φαίνεται να μειώνει το κοιλιακό λίπος σε άνδρες και γυναίκες οξειδώνοντας τα λιπαρά στο σώμα. Επίσης, φαίνεται να αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, τις θερμίδες δηλαδή που «καίτε» ενώ κάθεστε.

21 fat burning foods, scientifically proven to help aid weight loss | GoodTo

Φακές

Πέρα από τις φυτικές ίνες (βλ. παραπάνω) οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με χαμηλό μεταβολισμό.

Μπανάνες

Έχουν παρεξηγηθεί λόγω θερμίδων, όμως ένα συγκεκριμένο άμυλο που περιέχουν φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην μείωση του λίπους. Το άμυλο αυτό μετατρέπεται σε λιπαρά οξεά στο έντερο από τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν εκεί και βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μεταβολίζοντας τα λιπαρά που τρώμε και, μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τη συσσώρευσή τους στο σώμα.

Μπρόκολο

Πέρα από άκρως θρεπτικό λαχανικό, το μπρόκολο περιέχει ένα φυτοθρεπτικό συστατικό, την σουλφοραφάνη, η οποία ενεργοποιεί τη δράση ενός ενζύμου που συνδέεται με το «κάψιμο» των λιποκυττάρων.

 

Διάβασε ακόμα: 5 εύκολες συνταγές αποτοξίνωσης που θα λατρέψεις