Έχεις στρες; Αυτή η μέθοδος θα σου προσφέρει τη σωστή αντιμετώπιση

Έχεις στρες; Αυτή η μέθοδος θα σου προσφέρει τη σωστή αντιμετώπιση
Έχεις στρες; Αυτή η μέθοδος θα σου προσφέρει τη σωστή αντιμετώπιση

Το στρες είναι κάτι γνώριμο σε όλους μας και η αντιμετώπιση του δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Παρόλα αυτά, η μέθοδος «PEACE» της ολιστικής γιατρού Amy Saltzman θα σε βοηθήσει να θεραπευτείς μια και καλή.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα.

 

Η τεχνική «PEACE» σημαίνει παύση, εκπνοή, αναγνώριση, αποδοχή, επιλογή και εμπλοκή (pause, exhale, acknowledge and allow, choose and engage).

Μπορείς να σκεφτείς και σαν μια εσωτερική απογραφή. Όταν νιώθεις πως πνίγεσαι, αγχώνεσαι ή είσαι σε απόγνωση, είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναληφθεί για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου και τον εγκέφαλό σου και να χαλαρώσεις. «Όταν συνειδητοποιήσεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα εξωτερικά, εσωτερικά ή και τα δύο, απλώς κάνε μια παύση», λέει η Saltzman σχετικά με το πρώτο βήμα της πρακτικής.

Στη συνέχεια, εξέπνευσε, επιτρέποντας στον εαυτό σου να νιώσει τυχόν συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Μετά από αυτό, εισέπνευσε και επανάλαβε τη διαδικασία. «Καθώς συνεχίζεις να αναπνέεις, αναγνώρισε την κατάσταση ως έχει», προσθέτει η Saltzman. Είτε αντιμετωπίζεις ένα συνεχές άγχος γύρω από την πανδημία, απογοήτευση στις σχέσεις ή εργασιακή πίεση, το να αναγνωρίζεις μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι είσαι ευχαριστημένη για αυτήν. «Απλώς σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι, είτε σου αρέσει είτε όχι», λέει.

Σύμφωνα με την Saltzman, το «A» μπορεί επίσης να σημαίνει αποδοχή της εμπειρίας σου. Το πρώτο είναι σημαντικό για να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο για τη συναισθηματική σου απόκριση και το δεύτερο για να βρεις έναν «τρόπο να ελέγχεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς να σε ελέγχουν αυτά και να σε κάνουν να ενεργείς με τρόπους που μπορεί να μετανιώσεις». «Όταν είσαι έτοιμη – και, ανάλογα με την κατάσταση, αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές στιγμές, ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες – επίλεξε το πώς θα απαντήσεις», συνεχίζει.

Το «Ε» είναι για την επιλογή. «Αφού κάνεις μια παύση, εκπνεύσεις, αποδεχτείς την εμπειρία σου και επιλέξεις την απόκριση σου, είσαι έτοιμη να εμπλακείς: με τους ανθρώπους, την κατάσταση και τη ζωή. Μπορείς να κάνεις τη δύσκολη συζήτηση, να θέσεις τα όριά σου ή να επιλέξεις να αφήσεις κάτι απλά να συμβαίνει», προτείνει.

Έχεις στρες; Αυτή η μέθοδος θα σου προσφέρει τη σωστή αντιμετώπιση
ELLE

Αυτή η μέθοδος δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοποριακή ή θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματά σου.

Μεμονωμένα, κάθε στάδιο είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να ενσωματώσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Είναι άλλωστε πάντα καλή ιδέα να αφιερώσουμε μια στιγμή προβληματισμού πριν απαντήσουμε, είτε κατά τη διάρκεια ενός καβγά, είτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά είτε σε ένα ραντεβού. Αλλά πάνω στη ζέση της στιγμής, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι μερικές φορές, είναι καλύτερο να επιστρέφουμε στα βασικά και να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα με το πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό.

Διάβασε ακόμα: Καταπολέμηση άγχους με 7 απλά μυστικά