Κυριακή πρωί. Κρύος Μετσοβίτικος αέρας χτυπά όσους έχουν βγει ήδη για την πρώτη τους βόλτα. Συζητώντας, φτάνουμε στον μεγάλο υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου, εκεί που συναντάμε τον Αλέξανδρο Ιωάννου, CEO του φημισμένου ηπειρωτικού κτήματος κι εγγονό του ευπατρίδη πολιτικού και λογοτέχνη Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, για την προκαθορισμένη μας ξενάγηση στο οινοποιείο.
Φιλικός, μεστός, άμεσος και με βαθιά γνώση και κατανόηση της κληρονομιάς του ίδιου αλλά και του τόπου, ο Αλέξανδρος έχει την ικανότητα να μιλά για ιστορία μ’ έναν άριστο αφηγηματικό τρόπο.
Ερωτευτήκαμε το Μέτσοβο, λατρεύαμε ήδη το κρασί του και μαγευτήκαμε από την παραδοσιακή πολυτέλεια κι αρχοντιά του ξενοδοχείου και τώρα ήταν μια καλή ευκαιρία να κουβεντιάσουμε. Το οινοποιείο προσφέρει στο κοινό μια τριαντάλεπτη εισαγωγή-ξενάγηση στα διάφορα στάδια παραγωγής του κρασιού αλλά και στην ιστορία του κτήματος.
Οι πρώτοι επισκέπτες είχαν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν.
Ο Ιωάννου ξεκίνησε την ξενάγησή μας, εξηγώντας μας πώς ξεκίνησαν όλα.
Ο Αβέρωφ «κάποτε ανέλαβε την ανοικοδόμηση ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα και τότε ανακάλυψε το κατάστιχο ενός μοναχού, που ανέφερε την παραγωγή κρασιού στην περιοχή». Το όραμα του μεγάλου ευεργέτη να φτιάξει κρασιά που θα μπορούσαν άνετα να συναγωνιστούν τα Γαλλικά, είχε αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά.
«Ήταν πραγματι ο πρώτος που έφερε ποικιλίες Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ιωάννου. Κοιτάζοντας γύρω και παρατηρώντας την εξέλιξη του οινοποιείου και του ξενοδοχείου ως μία πλέον εδραιωμένη και ταχέως εξελισσόμενη επιχείρηση, η διαδρομή μοιάζει, το λιγότερο, εντυπωσιακή.
Αυτό ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 κι από τις αρχές των ’60s μέχρι και το 1973, ο Αβέρωφ «πραγματοποιεί τις πρώτες οινοποιήσεις στο κατώγι του σπιτιού του, ονομάζοντας το κρασί του Κατώγι Αβέρωφ».
Η παραγωγή προχωρούσε τόσο γρήγορα που «το 1973, η παραγωγή μεταφέρθηκε σ’ ένα μικρό κτίσμα κι έκτοτε, έγιναν οχτώ ακόμη επεκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Κομμάτι της 8ης επέκτασης είναι το ξενοδοχείο και το επισκέψιμο οινοποιείο».
Μιλώντας ακόμη λίγο για τα ετικέτες, δεν μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το δικό μας αγαπημένο, το Rossiu di Munte Βλάχικο, ένα ξηρό κόκκινο, περιορισμένης κυκλοφορίας και να ρωτήσουμε για αγοραστικές προτάσεις.
Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το θρυλικό κι εμβληματικό Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό, που παράγεται αδιάλειπτα απ’ το 1963. Αυτή είναι και η πιο γνωστή ετικέτα της εταιρίας αλλά και το πιο φιλικό, ως προς το φαγητό, κρασί, παρόλο που το «Inima Ξινόμαυρο έχει αναδειχθεί σε μία απ’ τις καλύτερες ερυθρές ποικιλίες και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο εξωτερικό».
Στο οινοποιείο φιλοξενούνται περισσότερα από 1,200 δρύινα βαρέλια, ενώ στο κελάρι του υπάρχουν δείγματα από κάθε σοδειά, συμπεριλαμβανομένου σπάνιων συλλεκτικών κρασιών που χρονολογούνται στο 1960-1970.
Πλησιάζοντας στο τέλος της ξενάγησής μας, το μόνο πράγμα που είναι εμφανές παρατηρώντας και ακούγοντας για το Κατώγι και τα κρασιά του, είναι η αγάπη και η αφοσίωση. Αγάπη για τον τόπο και αφοσίωση στην εξαιρετική οινοπαραγωγική διαδικασία.
Στο κατάστημα του οινοποιείου μπορεί κανείς να βρει πάνω από 15 ετικέτες διαφορετικών ποικιλιών καθώς στους αμπελώνες του Γινιέτς, οι ορεινότεροι στην Ελλάδα, καλλιεργούνται ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Traminer και Βλάχικο, μία γηγενής ηπειρωτική ποικιλία.
Όσον αφορά το Κατώγι σαν brand, ο Αλέξανδρος μοιράστηκε μαζί μας κάποια από τα σχέδιά του για το μέλλον του καταλύματος και του οινοποιείου. Καινούργιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες πρόκειται να προστεθούν σύντομα, συμπεριλαμβανομένου ενός wine spa το οποίο θα είναι όσο εντυπωσιακό, όσο ακούγεται.
Η παρουσία της εταιρίας στα social media είναι δημοφιλής και δυναμική. Σήμερα, τόσο το ξενοδοχείο όσο και το οινοποιείο, υποδέχονται πάνω από 20,000 επισκέπτες τον χρόνο καθώς το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για τον οινοτουρισμό δείχνει ολοένα κι αυξανόμενο.
Η ξενάγησή μας είχε φτάσει πια στο τέλος της κι εμείς, φορτωμένοι κρασιά και δώρα, ετοιμαστήκαμε για τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ν’ αφήσεις έναν τόπο· εμπνευσμένος και γεμάτος γνώση. Αν υπήρχε ένα μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από αυτήν τη συζήτηση θα ήταν αυτό· οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τα πάντα αν βάλουν την καρδιά τους μέσα σ’ αυτό. Εξάλλου, αυτό είναι και το γνήσιο, αυθεντικό ελληνικό μεράκι.
Υ.Γ. Θα επιστρέψουμε για το wine spa!
Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Ιωάννου.