Αυτά ήταν τα καλά νέα του 2020

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το 2020 ήταν η κόλαση προσωποποιημένη. Η μια κακή είδηση υποδεχόταν την άλλη κι όλο το έτος έμοιαζε σαν ένας βούρκος να σε παρέσερνε στα έγκατα της Γης.  Αν είστε εδώ κι επιβιώσατε την προηγούμενη πίστα του Jumanji, συγχαρητήρια.

Εντάξει. Υπήρχαν, βέβαια, και μερικά -όχι πάρα πολλά- καλά νέα. Κι επειδή είμεθα άνθρωποι ανώτεροι και δεν κρατάμε κακίες, ας θυμηθούμε τις θετικές ιστορίες και νέα της προηγούμενης χρονιάς κι ας ελπίσουμε για την επόμενη.

 

1. Η διάσωση του μικρότερου possumστην Αυστραλία από τις φωτιές

Nerdbot

Το μικροσκοπικό possum της φωτογραφίας, των μόλις 10 γραμμαρίων, σώθηκε από θαύμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αυστραλίας στις αρχές του προηγούμενου έτους. Οι φωτιές αφάνισαν περισσότερο από το 80% της πανίδας της περιοχής, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Αυτό, όμως, το μικρό possum έδωσε ελπίδες στους διασώστες πως κι άλλα ζώα κατάφεραν να διαφύγουν και να σωθούν. Ωστόσο, πλέον χρειάζεται πολλή δουλειά προκειμένου να δοθεί η σωστή υποστήριξη στα ζώα που κινδύνεψαν.

 

2. Η Emily Harrington γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναρριχήθηκε στο βράχο El Capitan σε 24 ώρες

The New York Times

Λίγοι κι εκλεκτοί έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν τον επιβλητικό βράχο El Capitan στην Καλιφόρνια και η Emily Harrington κατάφερε να τοποθετήσει το όνομά της ανάμεσα σε αυτούς, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο.

Η Emily κατάφερε να σκαρφαλώσει στο βράχο χωρίς εξοπλισμό, με γυμνά χέρια και σε λιγότερο από μία ημέρα. Για την ακρίβεια, η αλπινίστρια χρειάστηκε 21 ώρες και 13 λεπτά, χρόνος αδιανόητα λίγος, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι χρειάζονται μέχρι και 72 ώρες για να σκαρφαλώσουν στην κορυφή.

 

3. Εξελίξεις στον καρκίνο

Morning Bulletin

Τον Ιούλιο του 2020, επιστήμονες από την Αυστραλία παρουσίασαν προκλινικές μελέτες ενός νέου εμβολίου κατά του καρκίνου, που μοιάζει εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Εκτός από αυτό, το Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας έκανε λόγο για μερικές ακόμα εξελίξεις, όπως ένα βήμα προς την θεραπεία των ασθενών διαγνωσμένων με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, αλλά και μια επιτυχημένη κλινική δοκιμή σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη, χρησιμοποιώντας ένα ήδη υπάρχον φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού.

 

4. Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες της Βραζιλίας σκοράρουν ένα στην ισότητα

CNN International

«Δεν υπάρχει καμία φυλετική διαφορά πια», δήλωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας το Σεπτέμβριο. Παρότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές παραμένει θέμα άλυτο, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της χώρας κατάφερε να γεφυρώσει τις μισθολογικές διαφορές στον χώρο του ποδοσφαίρου στη Βραζιλία.

Ελπίζουμε το καλό παράδειγμα να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

 

5. 99χρονος βετεράνος περπατάει για να μαζέψει λεφτά για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας

The Independent

Ο βετεράνος παρασημοφορημένος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Tom Moore γοήτευσε όλον τον κόσμο στην αρχή της πανδημίας, όταν υποσχέθηκε να ολοκληρώσει 100 γύρους στον κήπο του πριν τα εκατοστά του γενέθλια, σε μια προσπάθεια να μαζέψει χρήματα για τους εργαζόμενους του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας του.

Ο στόχος του πρώην στρατιωτικού ήταν να συγκεντρώσει μόλις 1,000 λίρες, όμως οι 1,000 λίρες έγιναν 32 εκατομμύρια. Μάλιστα, τον Ιούλιο η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη. Δίκαιο!

 

6. Το πιο αγαπημένο βιβλιοπωλείο του κόσμου σώθηκε

Wikipedia

Το παριζιάνικο βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1919. Το μικρό βιβλιοπωλείο που τόσο πολύ αγάπησε ο Ernest Hemingway, αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Τον Οκτώβριο, οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν στα social media και μοιράστηκαν με τον κόσμο το πρόβλημα, αλλά και την ανάγκη για βοήθεια, προκειμένου το ιστορικό βιβλιοπωλείο να καταφέρει να επιβιώσει. Το κοινό ανταποκρίθηκε μ’ έναν πρωτοφανή τρόπο, αφού μέσα σε μία μόλις εβδομάδα καταχωρήθηκαν περισσότερες από 5,000 παραγγελίες, προσφέροντας μια μεγάλη ανάσα στην επιχείρηση.

 

7. 14χρονη ανακάλυψε μόριο για να καταπολεμήσει τον COVID-19

En Lefko

To φθινόπωρο του 2020, η 14χρονη Anika Chebrolu κέρδισε το διαγωνισμό 3M Young Scientist, με την φοβερή ανακάλυψη ενός μορίου που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19. Η μικρή συνεργάστηκε με μία μέντορα, η οποία τη βοήθησε να εφαρμόσει τα πειράματά της και πράγματι, η ανακάλυψή της συνέβαλε σημαντικά στην εύρεση της θεραπείας του ιού.