Μήπως βιώνεις εργασιακή εξουθένωση; Δες τα σημάδια

Μήπως βιώνεις εργασιακή εξουθένωση;
Μήπως βιώνεις εργασιακή εξουθένωση;

Μήπως το παρακάνεις με τη δουλειά και βιώνεις εργασιακή εξουθένωση; Αισθάνεσαι πλήρως απορροφημένος/η από την εργασία σου; Μήπως λαμβάνεις περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση από εκείνη; Μπορούμε πολύ εύκολα να χαθούμε στο κυνήγι μιας επιτυχίας, ή απλώς της επιβίωσης. Αν το burnout, όμως, μοιάζει κοντά σε εσένα, ήρθε η ώρα να κάνεις μερικά βήματα πίσω.

Δες τα σημάδια εδώ.

 

1. Η παραγωγικότητα και η απόδοσή σου είναι μειωμένη

Therapies

Έχεις αυξήσει τα ωράρια σου, όμως δε βλέπεις κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην απόδοσή σου. Αντιθέτως, εκείνη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξε ότι τα άτομα που εργάζονταν 70 ώρες την εβδομάδα έφεραν εις πέρας τον ίδιο όγκο δουλειάς με τα άτομα που εργάζονταν 56 ώρες την εβδομάδα.

Για να αποφύγεις την έξτρα πίεση και άγχος, η κλινική ψυχολόγος, Randy Simon, προτείνει να ξεχωρίζεις τις 3 βασικές σου προτεραιότητες καθημερινά και να εργάζεσαι πάνω σε αυτές.

 

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά και το πρωί νιώθεις εξάντληση

Αν τοποθετείς καθημερινά τον εαυτό σου σε μία κατάσταση άγχους και στρες είναι δύσκολο να αποφορτιστείς το βράδυ. Ο ανεπαρκής ύπνος δε σου δημιουργεί μόνο νεύρα και γκρίνια, αλλά μειώνει και την παραγωγικότητά σου.

Η λύση εδώ είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα εξισορρόπησης της δουλειάς και του διαλείμματος, δουλεύοντας για 52 συνεχόμενα λεπτά και κάνοντας ένα διάλειμμα των 17 λεπτών. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, μπορείς να βγεις έξω για μια σύντομη βόλτα, να μιλήσεις με έναν φίλο, ή απλώς να κάτσεις στον ήλιο.

 

3. Αισθάνεσαι μόνιμη στενοχώρια

Μήπως βιώνεις εργασιακή εξουθένωση;
Healthweb

Μπορεί να το θεωρείς υπερβολικό, όμως η εργασιομανία μπορεί πράγματι να επηρεάσει την πνευματική σου υγεία. Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που δούλευαν για 11 ώρες την ημέρα, ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν φαινόμενα κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δούλευαν 7-8 ώρες.

 

4. Έχεις ταχυπαλμίες

Ενδεχομένως να μην το παρατηρείς, όμως το στρες απελευθερώνει την ορμόνη της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει σημαντικά την καρδιά σου. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες για εγκεφαλικό, διαβήτη, ή ακόμα και καρκίνο, αυξάνονται σημαντικά.

Γι’ αυτό, προσπάθησε να εντάξεις κάποια άσκηση στην καθημερινότητά σου. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γραφτείς στο γυμναστήριο. Μπορείς να κάνεις ορισμένες επαγγελματικές κλήσεις στο κινητό σου ενώ περπατάς, ή να βγαίνεις μια βόλτα στο τετράγωνο με τους συναδέλφους σου. Λίγη κίνηση αρκεί.

 

5. Έχεις πόνους στη μέση και τον λαιμό σου

Μήπως βιώνεις εργασιακή εξουθένωση;
Business Insider

Δεν μπορείς ποτέ να τα βάλεις με την επιστήμη. Άλλη μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν παραπάνω ώρες και βιώνουν εργασιακή εξουθένωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πόνους στον λαιμό, την πλάτη και τη μέση.

Στις γυναίκες, ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στον λαιμό, ενώ στους άντρες εμφανίζεται συνήθως χαμηλά στη μέση. Αυτό είναι ένα σύνηθες σημάδι στρες, που προκαλείται από την πίεση των μυών.

 

Διάβασε ακόμα: Πώς θα διαχειριστείς το στρες και το άγχος της δουλειάς