Καλάβρυτα 1943 – Η ταινία που έχει προκαλέσει σάλο

Καλάβρυτα 1943 - Η ταινία που έχει προκαλέσει σάλο και μηνύσεις
Καλάβρυτα 1943 - Η ταινία που έχει προκαλέσει σάλο και μηνύσεις

Η φρικιαστική σφαγή των Ναζί στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943 αποτελεί μία κυριολεκτικά μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και η ταινία Καλάβρυτα 1943 την έχει επαναφέρει στο προσκήνιο.

Πριν, όμως, καλά καλά η ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες, στις 11 Νοεμβρίου, η τοπική κοινωνία αντέδρασε και όχι θετικά.

 

Τι προκάλεσε την οργή

Καλάβρυτα 1943 - Η ταινία που έχει προκαλέσει σάλο και μηνύσεις
Youfly

Την αναστάτωση αυτή έφερε, πιο συγκεκριμένα, μια αναφορά στον «Καλό Ναζί», ο οποίος υποτίθεται πως έσωσε γυναικόπαιδα, σπάζοντας την πόρτα του Δημοτικού Σχολείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Οι ντόπιοι καταγγέλουν πως πρόκειται για ένα άκρως προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες, παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι της ταινίας το συμπεριέλαβαν στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίλαο Ερμείδη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν εκείνοι είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Μάλιστα, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία δε σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει μέσω της εφημερίδας, ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα καταθέσουν μηνύσεις.

 

Δες το τρέιλερ εδώ

 

Διάβασε ακόμα: Ο Χορός των 41 – Το γκέι σκάνδαλο που έγραψε ιστορία