Τι έμεινε για την Καθαρά Δευτέρα; Κυριολεκτικά τίποτα! Γι’ αυτό, ώρα να οργανώσεις το επερχόμενο τραπέζι σου με λαχταριστά φαγητά και μεζεδάκια. Δες εδώ 4 συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα από την αγαπημένη Madame Ginger που αξίζει να δοκιμάσεις!
Εύκολη γαριδομακαρονάδα σε 30 λεπτά

Υλικά
500 γρ. Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO
500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους (40/60)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. πάπρικα
60 ml τσίπουρο
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι φρέσκο βασιλικό χονδροκομμένο
Εκτέλεση
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό.
- Παράλληλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά. Όσο τις σοτάρουμε, τις αλατοπιπερώνουμε. Αφού πάρουν λίγο χρώμα κι απ’ τις δύο πλευρές, τις μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Ρίχνουμε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε ελαφρώς, με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα την Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
- Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στο τηγάνι με τη σάλτσα μαζί με 1 – 1 ½ μεγάλη κουταλιά από το νερό στο οποίο έβρασαν, προσθέτουμε τις γαρίδες, τον μαϊντανό, τον βασιλικό καθώς και λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Χαλβαδόπιτα με φύλλο, όπως δεν την έχεις ξαναδοκιμάσει

Υλικά για τη γέμιση
300 γρ. χαλβά με ταχίνι, γεύση βανίλια
180 γρ. ταχίνι
6 κ.σ. μέλι
1 κ.σ κανέλα
χυμό από 1 λεμόνι
150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
Άλλα υλικά
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa
ελαιόλαδο για τα φύλλα
2 κ.σ. σουσάμι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa να ξεπαγώσει για δύο ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ θρυμματίζουμε το χαλβά.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά σε πηχτή γέμιση.
- Λαδώνουμε στρογγυλό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε 2 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa, λαδώνοντας το καθένα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το καθένα.
- Διπλώνουμε τα φύλλα στις άκρες και τα λαδώνουμε κι αυτά.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Ψήνουμε τη χαλβαδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Χούμους

Υλικά
250 γρ. ξερά ρεβύθια
120 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
~200 ml ζωμό των ρεβυθιών
150 ml ελαιόλαδο
100 ml παγωμένο νερό
1 κ.σ. κύμινο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα
μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό αποβραδίς, για 8-12 ώρες. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά – 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας περίπου 200 ml απο το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Βάζουμε τα ρεβύθια, το χυμό λεμόνι, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι κατά προτίμηση, το σκόρδο και το Μακεδονικό Ταχίνι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν ελαφρώς. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και το ζωμό των ρεβυθιών. Χτυπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χούμους λείο και κρεμώδες, γα περίπου 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε το χούμους χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό. Ιδανικά, το συνοδεύουμε με ψημένες αραβικές πίτες.
Μεθυσμένα αχνιστά Μύδια με σκόρδο

Υλικά
2 κιλά μύδια φρέσκα
3 κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
2 κρεμμύδια
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Dijon
4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό μάτσο μαϊντανό
1 μικρή πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια, τρίβοντας τα με ένα σφουγγάρι μέχρι να φύγει κάθε ακαθαρσία.Τραβάμε το μουστάκι στο πλάι μέχρι να ξεκολλήσει. Ξεπλένουμε.
- Κόβουμε τα λαχανικά και το σκόρδο σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
- Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και αμέσως τα μύδια και την μουστάρδα.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και σκεπάζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (περίπου 4 λεπτά).
- Σερβίρουμε με όλο το ζουμί και φρυγανισμένο ψωμί.