Ο Γιώργος Μαζωνάκης μόλις κατέκτησε τις Κάννες

Ο Γιώργος Μαζωνάκης μόλις κατέκτησε τις Κάννες
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μόλις κατέκτησε τις Κάννες

Ο αγαπημένος Γιώργος Μαζωνάκης έδωσε το παρόν στις Κάννες και στο 75ο Φεστιβάλ με αφορμή την ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη», σε σκηνοθεσία της Εύης Καλογηροπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού. Όχι μόνο έδωσε το παρόν, αλλά κέρδισε και το μεγάλο βραβείο του Canal+, της Εβδομάδας Κριτικής (Semaine de la Critique), του Φεστιβάλ Καννών.

Αξίζει να επισημάνουμε πως αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μια ελληνική ταινία κερδίζει την ίδια διάκριση, αφού πέρυσι το βραβείο Canal+ απέσπασε η ταινία μικρού μήκους του Μανώλη Μαυρή, «Brutalia, Days of Labour».

 

Ο βιογραφικός ρόλος

Η ταινία Στον θρόνο του Ξέρξη βασίζεται στο video-art Ανήκω σε μένα της Εύης Καλογηροπούλου, η οποία ξεκίνησε από τις Κάννες το 2020, με την ταινία μικρού μήκους Motorway 65. Ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του επίσημου τμήματος του 73ου Φεστιβάλ Καννών.

Η Εύη Καλογηροπούλου μέσα απ’ αυτή τη δυστοπική, θα λέγαμε, ταινία επιλέγει να μιλήσει για το ανθρώπινο σώμα, την ομορφιά, το μάταιο της εργασίας, το φύλο, τη σεξουαλική επιθυμία και τα όριά της μεταξύ άλλων. Ο ρόλος του Γιώργου Μαζωνάκη εμφανίζεται αινιγματικός και συνάμα αυτοβιογραφικός, αφού ο αγαπημένος τραγουδιστής επιστρέφει στο Πέραμα και στον τόπο εργασίας του πατέρα του.

 

Γιώργος Μαζωνάκης – Το «ευχαριστώ» για τη βράβευση στις Κάννες

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την βράβευση της ταινίας «Στο Θρόνο του Ξέρξη» στις Κάννες, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη των δημιουργών της.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Instagram, ο Γιώργος Μαζωνάκης δηλώνει:

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Κλαίνε τα μάτια μου και η ψυχή μου. Η ταινία μας πήρε το βραβείο. Εύη Καλογηροπούλου το ταλέντο σου μοναδικό, η ψυχή σου ακόμη πιο θεϊκή. Αφροδίτη μου σε ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους».

 

Διάβασε ακόμα: 5 φοβερές ταινίες για να δεις σήμερα στο Cinobo