Παλαιό Τρίκερι – Το άγνωστο «νησί» που θα σε μαγέψει

Παλαιό Τρίκερι - Το άγνωστο «νησί» που θα σε μαγέψει
Παλαιό Τρίκερι - Το άγνωστο «νησί» που θα σε μαγέψει

Αν η άδειά σου πλησιάζει κι αν οι καλοκαιρινές διακοπές είναι στα άμεσα σου σχέδια, έφτασε η ώρα να εξετάσεις πιθανούς προορισμούς για να επισκεφθείς. Οι επιλογές στην χώρα είναι πολλές, παρόλα αυτά φέτος μπορείς να εξετάσεις και πιο «εναλλακτικές» προτάσεις. Επισκέψου το Παλαιό Τρίκερι, για παράδειγμα, το νησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού και παραμένει σχετικά άγνωστο.

 

Το ιστορικό παρελθόν

Παλαιό Τρίκερι - Το άγνωστο «νησί» που θα σε μαγέψει
LiFO

Αρχικά να διαχωρίσουμε πως είναι άλλο το Τρίκερι κι άλλο το Παλαιό Τρίκερι. Το Παλαιό Τρίκερι ή Κικύνηθος, όπως το αναφέρει και Όμηρος, κατοικείται ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Μάλιστα, οι ανασκαφές που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή έχουν επιβεβαιώσει πως εκεί υπήρξε κάτι σαν εμπορικός σταθμός, παρόλα αυτά δεν έχουν βρει κανένα ίχνος πόλης.

Ωστόσο, το Παλιό Τρίκερι υπήρχε ως οικισμός μέχρι και τον 17ο αιώνα, όταν ο πληθυσμός του αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει λόγω των επιδρομών από Αλγερινούς και Βέρβερους πειρατές, μετοικώντας στα ηπειρωτικά της Μαγνησίας. Οι κάτοικοι μετέπειτα ίδρυσαν το Τρίκερι, οπότε το νησί έμεινε γνωστό ως Παλιό Τρίκερι.

Το νησί περιήλθε στο ελληνικό κράτος το 1881. Το 1943 το σημείο επιλέχθηκε ως τόπος εξορίας γυναικών με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις ως και το 1953. Κάθε χρόνο, μάλιστα, στα μέσα Ιουνίου, παλιές εξόριστες εν ζωή επιστρέφουν και καταθέτουν στεφάνι σε αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στον οικισμό.

 

Οι διακοπές στο Παλαιό Τρίκερι

Check in Cyprus

Παρά την μικρή του απόσταση με το νότιο Πήλιο, το Παλιό Τρίκερι δε βρίσκει την ίδια τουριστική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά του Βουνού των Κενταύρων. Αν ψάχνεις ταξιδιωτικές ανέσεις και πολυσύχναστους προορισμούς, τότε εδώ δεν θα βρεις αυτό που θες.

Αντιθέτως, αν αναζητάς μια απόδραση σ’ ένα ήσυχο μέρος και αρκείσαι στα βασικά πράγματα, τότε οι διακοπές στο Παλαιό Τρίκερι θα σε ανταμείψουν. Η διαμονή στο Παλαιό Τρίκερι περιορίζεται σε κάποια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ η έξοδος σε δύο ψαροταβερνάκια του οικισμού, που θα φας τα πιο φρέσκα θαλασσινά.

Όσον αφορά τις παραλίες, αυτές είναι όλες κι όλες τέσσερις. Η Πράσινη Άμμος είναι ίσως η πιο γνωστή στο Παλαιό Τρίκερι, ενώ υπάρχουν, επίσης, η Αγία Σοφία, ο Άγιος Γεώργιος και η Αφέτκα. Όλες θα σας αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά τους.

Αν επισκεφθείς το Παλαιό Τρίκερι στο τέλος της σεζόν, να ξέρεις πως στις 9 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, γιατί μια τέτοια μέρα ένας μοναχός ανακάλυψε κάτω από τα λιόδεντρα την εικόνα της Παναγίας.

 

Πώς θα πας στο Παλαιό Τρίκερι

Εφημερίδα Μακεδονία

Λίγο πριν φτάσεις στο Τρίκερι, θα διακρίνεις μια πινακίδα που γράφει Αλογόπορος. Στρίβεις δεξιά και ακολουθείς τον παράδρομο που σε 10 περίπου λεπτά θα σε βγάλει στην ομώνυμη παραλία. Εκεί παρκάρεις και επιβιβάζεσαι στο θαλάσσιο ταξί για να περάσεις στο Παλαιό Τρίκερι στο οποίο θα φτάσεις σε 5 μόλις λεπτά. Αν έχεις το δικό σου σκάφος, περνάς και μόνος σου.

Διάβασε ακόμα: Υπέροχοι γραφικοί προορισμοί για οδικές εκδρομές