Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου στον πανικό;

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου στον πανικό;
Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου στον πανικό;

Όλα βαίνουν καλώς και ξαφνικά, μία ύπουλη σκέψη, ή ανησυχία, σχετικά με ένα συμβάν του παρελθόντος, ή μία πιθανότητα του μέλλοντος ταράζει ολόκληρο το είναι σου. Ένας πανικός καταπλακώνει το στήθος σου, ατελείωτες σκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη και η συναισθηματική σου κατάσταση μοιάζει πλέον μη διαχειρίσιμη. Η ψυχραιμία, η ηρεμία και η υπομονή, όμως, είναι αρετές και παρακάτω θα βρεις όλους τους τρόπους για να τις πετύχεις, όταν ο πανικός σου χτυπά την πόρτα.

 

1. Νιώσε τα συναισθήματά σου

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου στον πανικό;
HuffPost

Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Σε μια αγχώδη κατάσταση, η καταπίεση των βαθύτερων συναισθημάτων μας μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο πανικό και στρες κι αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις και να αναγνωρίσεις τι νιώθεις.

Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να κλάψει, αν φωνάξει και να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα αναδύεται από την επιφάνεια. Μετά το πρώτο κύμα, θα δεις πως ο πανικός σου θα κοπάσει.

 

2. Επέτρεψε την αυτοσυμπόνια

Φροντίζεις τον εαυτό σου με τον ίδιο τρυφερό τρόπο που φροντίζεις κάποιον καλό σου φίλο όταν έχει ανάγκη; Τι θα έκανες με εκείνον; Θα τον κατηγορούσες που νιώθει άσχημα; Μάλλον όχι. Αναγνώρισε και δέξου το γεγονός πως αυτήν τη στιγμή περνάς μια δυσκολία και προσπάθησε να απορρίψεις κάθε σκέψη αυτοκατηγορίας που σου έρχεται ενάντια στον εαυτό σου.

 

3. Πάρε μια βαθιά ανάσα

Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ηρεμία σου στον πανικό;
Calm Clinic

Ακούγεται κλισέ, όμως είναι σημαντικό και πρακτικό. Οποιαδήποτε στιγμή βρεθείς σε κατάσταση «ασφυξίας», πάρε μια βαθιά αναπνοή. Μια απλή και πολύ χρήσιμη πρακτική είναι η αναπνοή 4-7-8.

Ξεκίνα βάζοντας το άκρο της γλώσσας σου στο πάνω μέρος του στόματός σου, πίσω από τα δύο μπροστινά σου δόντια. Ανάπνευσε μέσα από τη μύτη σου για 4 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, κράτησε την ανάσα σου για 7 δευτερόλεπτα. Ανάπνευσε από το στόμα σου για συνολικά 8 δευτερόλεπτα. Καθώς εκπνέεις, προσπάθησε να κάνεις έναν ήχο σαν σφύριγμα. Ξεκίνα πάλι, αναπνέοντας για 4 δευτερόλεπτα από τη μύτη και συνέχισε τα βήματα μερικές φορές πριν επιστρέψεις στην κανονική σου αναπνοή.

Η άσκηση αυτή έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από το άγχος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί ακόμη και ύπνο.

 

4. Συγκεντρώσου στο παρόν

Η αναδρομή στο παρελθόν και η καταστροφολογία για το μέλλον δεν εξυπηρετεί ποτέ πουθενά. Αποδέξου τα λάθη του παρελθόντος, δέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα μελλοντικά γεγονότα και συγκεντρώσου στο παρόν.

Δίνοντας στον εαυτό σου την άδεια να αναζητήσεις την εσωτερική γαλήνη, θα είσαι πολύ πιο ανθεκτικός/η να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που φέρνει η ζωή και είναι λιγότερο πιθανό να αφήσεις το άγχος να σε εκτοξεύσει για ακόμη μια φορά εκτός ελέγχου.

 

Διάβασε ακόμη: Είναι στεναχώρια, ή κατάθλιψη; Αυτά είναι τα σημάδια