Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουμε αγοράσει φυτά με περίσσεια χαρά, ορκιζόμενοι πως αυτήν την φορά θα δείχναμε δείγματα καλύτερης διαγωγής και νοικοκυροσύνης, αλλά, τελικώς, καταλήγουμε να τα σκοτώνουμε αργά και βασανιστικά.
Και παρότι στην αρχή, τουλάχιστον, αποφασίζουμε να δείξουμε κάποια υπευθυνότητα και να μην πάρουμε άλλα φυτά στον λαιμό μας, αρχίζουμε ξανά σταδιακά να συλλέγουμε από κακτάκια και γλαστράκια, μέχρι ολόκληρα φυλλοβόλα δέντρα. Ποιος τα συντηρεί, όμως, κυρία μου;
Τα οφέλη του να διατηρείς φυτά στο σπίτι είναι πολλά. Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα κι απελευθερώνουν οξυγόνο (βασικά, το αντίθετο από εμάς), δημιουργώντας καθαρότερο αέρα στο περιβάλλον μας, που ωφελεί την διάθεση και την ευεξία μας..
Γενικά μιλώντας, όμως, τα φυτά μπορούν να προσθέσουν φως στον χώρο σας, να προσθέσουν στιλ και προσωπικότητα και να σας εμπνεύσουν. Κάνουν όλα αυτά και το μόνο που ζητούν σε αντάλλαγμα είναι λίίίγη φροντίδα.
Οπότε, πριν ξανασκοτώσετε κάποιο φυτό, ή εγκαταλείψετε την ιδέα να πάρετε καινούργια για να ενσωματώσετε στον χώρο σας, διαβάστε τις συμβουλές παρακάτω και ίσως η επόμενη προσπάθειά σας, να είναι καλύτερη.
Τι κάνεις αν δεν έχεις ξαναγοράσει φυτό; Από πού ξεκινάς;
Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν. Πριν κάνετε οτιδήποτε, πάρτε τον χρόνο σας να σκεφτείτε πόσο χρόνο, χώρο και προσπάθεια είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε στα καινούργια σας φυτά. Λείπετε συχνά από το σπίτι; Ταξιδεύετε; Θα μπορείτε να είστε τυπικοί, ας πούμε, στο πότισμά τους;
Μετά, παρατηρήστε την πρόσβαση του φωτός στους χώρους του σπιτιού σας. Ποια στιγμή της ημέρας είναι πιο φωτεινοί οι χώροι σας; Σε ποια κατεύθυνση κοιτούν τα παράθυρά σας; Υπάρχουν πολλά δέντρα έξω; Ή μπορείτε να δείτε τον ουρανό καθαρά; Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα είδη φυτών που μπορείτε να αγοράσετε.
Ποια φυτά είναι κατάλληλα για αρχάριους;
Αν αυτή είναι η πρώτη σας επαφή με τα φυτά, ή αν, τέλος πάντων, ξεκινάτε τη γνωριμία σας μ’ αυτά από την αρχή, η αγορά ενός φιλόδεντρου είναι μια καλή αρχή. Τα φιλόδεντρα είναι εξαιρετικά καλλωπιστικά φυτά εσωτερικών χώρων, που μεγαλώνουν σε γλάστρα, ή ζαρντινιέρα.
Οι πεπερόμιες είναι εξίσου φανταστικά φυτά, εξαιρετικά για φύτευση σε μικρές γλάστρες και διακόσμηση τραπεζιών, γραφείων κι άλλων εσωτερικών χώρων. Δεν χρειάζονται συχνό πότισμα και δεν είναι τοξικά για τα κατοικίδια και τα παιδιά.
Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε στη λίστα σας παχύφυτα, κάκτους, και κισσούς.
Τι άλλο πρέπει να σκεφτείς πριν επενδύσεις σε φυτά;
- Πόσο συχνά μετακομίζετε; Η μετακόμιση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα φυτά, όμως αν τους προσφέρετε ένα περιβάλλον παρόμοιο μ’ αυτό που έχουν συνηθίσει και προσαρμόσετε ανάλογα με αυτό τις ώρες που τα ποτίζετε, θα είναι όλα εντάξει.
- Έχετε παιδιά/κατοικίδια; Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η αλόη βέρα, η στρελίτσια και η ζαντεδέσκια είναι τοξικά για τους τετράποδους φίλους. Αν έχετε μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, πρέπει επίσης να αποφύγετε τα συγκεκριμένα φυτά, ή να τα τοποθετήσετε ψηλά και μακριά από τα χέρια τους.
Πώς ξέρεις αν το φυτό σου έχει πεθάνει, ή αν μπορείς ακόμη να το σώσεις;
Είναι γνωστό πως η αγάπη μπορεί, πολλές φορές, να σκοτώσει. Αν ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας, θεωρήστε πως τα έχετε ήδη σκοτώσει. Τα φυτά για να μεγαλώσουν χρειάζονται τόσο το νερό, όσο και τον αέρα. Με το υπερβολικό πότισμα, απλώς διώχνετε τον αέρα που αναπνέουν οι ρίζες κι έτσι τα φυτά σας πνίγονται χωρίς οξυγόνο. Ακόμα και τότε, όμως, μπορεί να είστε τυχεροί. Αν τα φύλλα δεν έχουν κιτρινίσει και πέσει ακόμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα επαναφυτεύσετε.
Αν έχετε το αντίθετο ακριβώς πρόβλημα, δηλαδή δεν ποτίζετε επαρκώς τα φυτά σας, συνεχίστε να ποτίζετε και δώστε τους λίγο χρόνο να επανέλθουν. Τώρα αν δε δείτε κάποια διαφορά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μάλλον την έχει κάνει για τα καλά.