Στρες + κοροναϊός = 1-1

Στρες + κοροναϊός = 1-1
Στρες + κοροναϊός = 1-1

Χάρη στην εξάπλωση του COVID-19, ο πλανήτης έχει πια μετατραπεί σ’ ένα περίεργο μέρος. Οι άνθρωποι παραμένουν (απο)κλεισμένοι στα σπίτια τους, αποκομμένοι από τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους κι ερχόμενοι αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες και ριζικές αλλαγές στη ζωή τους. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης, τα φαινόμενα στρες, άγχους κι άλλων συναισθηματικών και ψυχολογικών διαταραχών, δίνουν και παίρνουν. Αν ο κοροναϊός σου έχει δημιουργήσει αφόρητο στρες, μπορείς να το διαχειριστείς έτσι:

 

Είναι φυσιολογικό να νιώθω άγχος και στρες με όλα όσα συμβαίνουν;

Στρες + κοροναϊός = 1-1
NYSUT

Το στρες και η ανασφάλεια σε περιόδους αναταραχής, είναι απόλυτα φυσιολογικά φαινόμενα κι ο κοροναϊός έχει εντείνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Χρειάζεται, επομένως, να κανονικοποιήσουμε κι όχι να στιγματίσουμε τέτοια συναισθήματα. Καθημερινά βιώνουμε απότομες και απρόβλεπτες αλλαγές και μεταβάσεις, προκειμένου να επιβιώσουμε κι αυτά τα συναισθήματα είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις απέναντι στην αλλαγή.

 

Τι μπορώ να κάνω καθημερινά για να νιώσω καλύτερα;

Στρες + κοροναϊός = 1-1
HealthifyMe

Παρότι μπορεί να αισθάνεσαι πως έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή σου, προσπάθησε να διατηρήσεις κάποια κανονικότητα στην καθημερινότητά σου και στα πράγματα που κάνεις. Αν συνήθιζες να συχνάζεις στο σπίτι των κολλητών τα βράδια, κάνε το ίδιο, απλώς μέσω βιντεοκλήσης.

Αν μετά τη δουλειά πήγαινες γυμναστήριο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για γυμναστική στο σπίτι την ίδια ώρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί περίεργο, όμως θα σε βοηθήσει στ’ αλήθεια να νιώσεις ασφάλεια στην αγαπημένη σου ρουτίνα κι επιπλέον, θα μπορέσεις να περάσεις δημιουργικά τον ελεύθερό σου χρόνο.

Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, από το προηγούμενο βράδυ. Συμπεριέλαβε το πρωινό σου ξύπνημα και διάφορες άλλες αγαπημένες σου δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η γυμναστική, ή ακόμα και το να δεις τηλεόραση. Αυτό θα κάνει τις ημέρες σου να φαίνονται λιγότερο μονότονες και θα σε κρατήσει απασχολημένο/η με κάτι.

 

Τι μπορώ να κάνω για να ηρεμήσω το άγχος μου;

Στρες + κοροναϊός = 1-1
Self

H Sundeese Borden, κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλεύει να μένουμε στο παρόν. Συγκεκριμένα προτείνει να κλείσουμε τα μάτια μας, να πάρουμε αργές βαθιές ανάσες, οραματιζόμενοι κάθε μέρος του σώματος μας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε τη σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος.

Μπορεί αυτό να σου ακούγεται δύσκολο, ή περίεργο, όμως είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Επομένως, λέει η Borden, έχοντας την ικανότητα να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, έχουμε και την ικανότητα να ελέγξουμε πώς αισθανόμαστε σχετικά με την πανδημία και τελικώς, να αποφασίσουμε πώς θα συμπεριφερθούμε εν μέσω αυτής.

Αν νιώθεις πως τα συναισθήματα στρες και άγχους είναι ανεξέλεγκτα, προσπάθησε να δεις κάτι ευχάριστο στην τηλεόραση, όπως μια ταινία. Αντικατέστησε, δηλαδή, τον αρνητισμό με την ψυχαγωγία, ή γράψε τις ανησυχίες σου σ’ ένα χαρτί και αντέκρουσε τες μία προς μία.

Φυσικά κι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις άγχος, γιατί η περίοδος αυτή είναι, επιεικώς, τρομακτική. Περιόρισε την έκθεσή σου στις ειδήσεις και τα social media. Ναι, είναι σημαντικό να λαμβάνεις πληροφορίες κι ενημέρωση, όμως είναι εξίσου σημαντικό να μη απορροφάσαι απ’ αυτήν.

 

Αν νιώθεις την ανάγκη να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, μη διστάσεις. Τηλεφώνησε στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο 10306 και μάθε περισσότερα εδώ.

 

Διάβασε ακόμη: Είναι στεναχώρια, ή κατάθλιψη; Αυτά είναι τα σημάδια