Ποιος δεν αγαπά τα μακαρόνια; Αριθμητικά και μόνο, αυτοί που τα αγαπούν είναι περισσότεροι απ’ αυτούς που δεν τα αγαπούν, οπότε…για σένα που είσαι μακαρονάς μέχρι το κόκκαλο και έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, εδώ σου έχουμε προτάσεις ανανέωσης. Συνταγές με μακαρόνια, δηλαδή, που όπως και δήποτε πρέπει να δοκιμάσεις.
Για τσέκαρε.
Ζυμαρικά με ψητή φέτα και ντοματίνια
Ο Άκης έχει ένα σωρό παραλλαγές για μακαρόνια, αλλά αυτήν εδώ ίσως και να την ξέρεις από το TikTok. Τέλος πάντων, την έχει κι ο Άκης, οπότε πρέπει να τη δοκιμάσεις.
Υλικά
- 600 γρ. ντοματίνια
- 1 κρεμμύδι
- 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- 200 γρ. φέτα
- 1 πρέζα μπούκοβο
- αλάτι
- 500 γρ. κοχύλια, ζυμαρικά
Για το σερβίρισμα
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
- Σε ένα ταψί 28×36 εκ. βάζουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ελιές, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε ένα κενό στο κέντρο του ταψιού και τοποθετούμε τη φέτα.
- Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
- Με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά τα ντοματίνια με τη φέτα ώστε να λιώσουν και να ανακατευτούν μεταξύ τους.
- Παράλληλα, σε μικατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και μεταφέρουμε στο ταψί με τα ντοματίνια και τη φέτα. Αν χρειάζεται περισσότερη υγρασία τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
- Σερβίρουμε με ρίγανη, ελαιόλαδο και πιπέρι.
Βρες την κι εδώ.
Πένες Amatriciana
Από ιταλικές συνταγές για μακαρόνια, λέμε αυτή.
Υλικά
500 γραμ. πένες
ελαιόλαδο
2 κομμάτια πανσέτα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπερίτσα
2 φλ. τριμμένες ντομάτες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
τριμμένο τυρί
λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρέσκοτριμμένο πιπέρι
125 γραμ. τριμμένη μοτσαρέλα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τις πένες amatriciana (αματριτσιάνα) ψιλοκόβωντας πρώτα σε καρεδάκια την πανσέτα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την πανσέτα. Την βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπερίτσα.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες. Βράζουμε για 6-7 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πανσέτα.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το νερό τους) και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο από το νερό ζυμαρικών.
- Πασπαλίζουμε τις πένες amatriciana με τυρί και βασιλικό ψιλοκομμένο.
Δες τη συνταγή κι εδώ.
Πένες φούρνου με τυριά και μπέικον
Αν έχεις γυρίσει το ίντερνετ ανάποδα για εύκολες συνταγές για μακαρόνια ή για συνταγές με μακαρόνια φούρνου, επειδή θες να δοκιμάσεις και κάτι αλλιώς, διάβασε και πράξε προσεκτικά.
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 ml κρασί κόκκινο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 200 ml νερό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. πένες, βρασμένες
- 2 κλ. φύλλα βασιλικού
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα τοματίνια (μπορούμε ή να τα πιέσουμε με τα δάχτυλά μας την ώρα που τα προσθέτουμε ή να τα σπάσουμε με μία κουτάλα για να βγάλουν τα ζουμιά τους).
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία.
- Έπειτα προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα μας τις πένες μας και τα φύλλα βασιλικού.
- Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μία στρώση με τις μισές πένες και πασπαλίζουμε, από πάνω, με το μισό από το κάθε τυρί μας. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το τυρί και να πάρει χρώμα.
- Αν θέλουμε σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό.
Τσέκαρε κι εδώ.
Πένες μανιτάρια a la crème
Οκ, ναι, φέρνει και σε καρμπονάρα. Για σένα που ψάχνεις εναλλακτικές συνταγές με μακαρόνια και κρέμα γάλακτος.
Υλικά
- 500 γρ. πένες
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. μπέικον, σε κύβους
- 320 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια και μόλις πάρουν έντονο χρώμα χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το μπέικον μέχρι να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μυρίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί η υγρασία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τις πένες και βράζουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά και να έχει δημιουργηθεί μία παχύρευστη σάλτσα που θα ντύνει όμορφα τα ζυμαρικά.
- Ρίχνουμε την παρμεζάνα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δες την και στο site.
Μακαρόνια με τζατζίκι
Ναι, ναι. Καλά διάβασες. Μακαρόνια με τζατζίκι για τους μερακλήδες μόνο. Είτε για κυρίως, είτε για σαλάτα, η μακαρονάδα αυτή τα σπάει.
Υλικά
Για το τζατζίκι
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1/3 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι
Για τα ζυμαρικά
- 1 αγγούρι
- αλάτι
- 300 γρ. πένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- 1 ντομάτα
- άνηθο
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για το τζατζίκι
- Βάζουμε το γιαούρτι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι (ή το μηλόξιδο).
- Χτυπάμε το σκόρδο στο γουδί μαζί με ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στο γιαούρτι.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον προσθέτουμε στο γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Για τα ζυμαρικά
- Κόβουμε και πετάμε τις δύο άκρες από το αγγούρι (τη φλούδα δεν την πειράζουμε). Με ένα μαχαίρι κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια 5 χιλ.
- Παράλληλα, έχουμε βάλει σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράζει στη φωτιά, μέσα στο οποίο ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη αφού τα έχουμε λαδώσει ελαφρά.
- Περιμένουμε να κρυώσουν λίγο και τα ανακατεύουμε με το τζατζίκι.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια του αγγουριού και την ντομάτα, επίσης κομμένη σε κυβάκια 5 χιλ..
- Γαρνίρουμε με τον άνηθο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Διάβασε τη συνταγή κι εδώ.