Τα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας & η ιστορία τους

Τα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας & η ιστορία τους
Τα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας & η ιστορία τους

Πρόσφατα, τα θερινά σινεμά της χώρας ξανάνοιξαν και οι σινεφίλ θα τρέξουν πάλι σύσσωμοι να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Πώς ξεκίνησαν, όμως, τα θερινά σινεμά και ποια είναι η ιστορία πίσω από τα αγαπημένα σινεμά της πόλης;

Μάθε εδώ.

 

Ο κινηματογράφος γεννιέται

Eνημέρωση Μεγάρων

Ο κινηματογράφος ήρθε στην Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο, το 1896. Το 1900 ξεκίνησαν και οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος. Αυτή είναι και η αρχή του θερινού σινεμά στην χώρα.

Το 1939 λειτουργούν στην Ελλάδα 280 κινηματογράφοι. Ακόμα κι εν μέσω αεροπορικών επιδρομών στην κατοχή, τα σινεμά συνέχισαν να λειτουργούν. Η δεκαετία του ‘60 γίνεται η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά, ενώ το 1970 οι θερινοί κινηματογράφοι στην πόλη αγγίζουν τους 542.

Στο μεσοδιάστημα πολλοί από τους κινηματογράφους της τότε εποχής χάθηκαν για πάντα. Αρκετοί όμως παραμένουν, ενώ ακόμη πιο νέοι έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία. Τα θερινά σινεμά της Αθήνας που αγαπήσαμε & η ιστορία τους, εδώ.

 

Σινέ Θησείον

Τα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας & η ιστορία τους
Athens Voice

Ένα από τα πιο αγαπημένα και παγκοσμίως ξακουστά θερινά σινεμά της Αθήνας. Λειτουργεί από το 1935 και συνεχίζει έως σήμερα. Διέκοψε τις προβολές του μονάχα μια φορά, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η ατμόσφαιρά του είναι μεν ξεχωριστή, όμως η παρουσία της φωταγωγημένης Ακρόπολης κάνει το σκηνικό ακόμη πιο υπέροχο.

 

Πάλας

Postmodern

Πρόκειται για μαι περιποιημένη ταράτσα, επί της οδού Υμηττού 109, η οποία λειτουργεί από το 1925. Το 1957, ο κινηματογράφος πέρασε στον Ματθαίο Πόταγα, ο οποίος ανακαλεί την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν η γερμανική περίπολος έκανε έφοδο εν ώρα προβολής.

 

Cine Paris

Greek Gastronomy Guide

Θα το βρεις στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Κυδαθηναίων. Όποια κι αν είναι η ταινία, η γραφικότητα της συνοικίας, η θέα στην Ακρόπολη και το γοητευτικό περιβάλλον είναι αρκετά για να σε μαγέψουν. Η ιστορία του σινεμά ξεκινά το 1920, όταν ένας Έλληνας κομμωτής που ζούσε στο Παρίσι, θέλησε να φτιάξει ένα θερινό σινεμά.

Αρχικά, βέβαια, το σινεμά λειτούργησε ως χειμερινός κινηματογράφος και μετατράπηκε σε θερινό το 1986, από τον Δημήτρη Πάνο. Μάλιστα, στο τέλος της δεκαετίας του ‘60, το Cine Paris λειτούργησε και ως μπουάτ Ζυγός, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση της εποχής.

 

Σινέ Παράδεισος

Τα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας & η ιστορία τους
KoutiPandoras

Το 1985, μια παρέα νέων με αγάπη για τον κινηματογράφο, ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Δήμος Κορυδαλλού αγοράζει το παλιό σινεμά Βίκτωρ, μια ιστορική κινηματογραφική αίθουσα που παρέμενε κλειστή για χρόνια και λειτουργούσε σαν χαρτοπαιχτική λέσχη.

Το 1989, ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε έρχεται στην Ελλάδα, εγκαινιάζει την ανανεωμένη αίθουσα και της δίνει το όνομα Σινέ Παράδεισος, από την ομώνυμη ταινία του, που του χάρισε Όσκαρ και πολλά ακόμη βραβεία.

 

Σινέ Δεξαμενή

Moveitmag

Το θερινό αυτό σινεμά βρίσκεται στην ιστορική Δεξαμενή στο Κολωνάκι, η οποία κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό κι αποτελούσε μέρος του βασικού συστήματος υδροδότησης της πόλης.

Ο φωτισμένος Λυκαβηττός, οι αριστουργηματικές ταινίες και η αύρα διανόησης του περασμένου αιώνα, είναι αρκετοί λόγοι για να σε οδηγήσουν εδώ. Σε αυτό το σημείο, επίσης, έχουν τραβηχτεί οι 2 μοναδικές φωτογραφίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από τον Παύλο Νιρβάνα.

 

Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα ερωτικά τρίγωνα στον κινηματογράφο