Το ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως τον γιατρό πέρα;

Το ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως τον γιατρό πέρα;
Το ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως τον γιατρό πέρα;

Όλοι ξέρουμε το γνωμικό. Η γνωστή αυτή δήλωση βασίζεται σε ένα ουαλικό απόφθεγμα του 1860 παρόλα αυτά, έγινε γνωστότερη πολύ αργότερα. Κάνουν, όμως, τα μήλα όντως πέρα το γιατρό και ποια είναι, στ’ αλήθεια, τα οφέλη τους για την υγεία;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε εντελώς ρεαλιστικά, η κατανάλωση μήλων δε σημαίνει λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό,  όμως σίγουρα η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Πέντε από τα πιο σημαντικά είναι αυτά παρακάτω.

 

1. Καλή στοματική υγιεινή

Το ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως τον γιατρό πέρα;
BWC Dental Clinic

 

Οι αλκαλικές τροφές γενικότερα συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση της οξύτητας στο pH της στοματικής κοιλότητας. Τα μήλα βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής του σάλιου, ενώ βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφής. Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μυρίσει άσχημα το στόμα.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, τα μήλα προάγουν την καλύτερη στοματική υγεία, αφαιρώντας την πλάκα κι ενεργώντας ως φυσική απολέπιση για την αφαίρεση λεκέδων από τα δόντια.

 

2. Ενίσχυση του εγκεφάλου

Μία από τις βασικότερες ουσίες που περιέχουν τα μήλα είναι η αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται κουερσετίνη, ή βαλανοκετόνη, η οποία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου. Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει πάνω από 10mg κουερσετίνης, οπότε τα οφέλη είναι προφανή.

Επίσης, άλλη έρευνα το 2015 έδειξε πως η κατανάλωση χυμού μήλου μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

 

3. Διατήρηση σωματικού βάρους

Το ένα μήλο την ημέρα κάνει όντως τον γιατρό πέρα;
The Doctor Healthy

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απέδειξαν πως τα μήλα συμβάλλουν κατά της παχυσαρκίας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

 

4. Καλή λειτουργία της καρδιάς

Ήξερες ότι τα μήλα μπορούν να μειώσουν έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου για την καρδιοπάθεια; Κι όμως. Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν τα μήλα βοηθούν στη διατήρηση ων χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ τα φλαβονοειδή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

5. Καλύτερη οστική πυκνότητα

Τα μήλα είναι από τα φρούτα που έχουν εξαιρετική ευεργετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και αντοχή των οστών. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν από την οστεοπόρωση και τον κίνδυνο καταγμάτων.

 

Πηγή: onmed.gr