Τραγούδια για τη μαμά: Από τον Μητροπάνο ως τις Spice Girls

Ένα τραγούδι για τη μαμά Τα καλύτερα κομμάτια τον Μητροπάνο ως τις Spice Girls
Shutterstock

Μάνα: λέξη αγαπημένη και πολυτραγουδισμένη. Κι επειδή κάθε μέρα είναι μια καλή στιγμή να της αφιερώσεις κάτι, ή ν’ ακούσεις κάτι για αυτή, παρακάτω θα βρεις μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά. Στην λίστα θα βρεις από Spice Girls ως και Μητροπάνο, για να έχεις να διαλέξεις.

 

Julia – Beatles

Ο John Lennon έγραψε αυτό το τραγούδι το 1968, όχι για κάποια αγαπημένη του, αλλά για την άρρωστη μαμά του που την έλεγαν Julia. Φυσικά, η μισή αφιέρωση πήγε και στη Yoko.

 

Μαμά Γερνάω – Τάνια Τσανακλίδου

Τραγούδι μαχαιριά στην καρδιά. Η αλήθεια είναι πως όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μητέρα κουβαλούν ένα συναισθηματικό φορτίο, αλλά αυτό είναι δύο τσακ παραπάνω. Σύμφωνα με την ίδια την ερμηνεύτρια, λίγο καιρό πριν ηχογραφηθεί το κομμάτι είχε χάσει τη μητέρα της.

Η Τάνια Τσανακλίδου ζήτησε από την Λίνα Νικολακοπούλου να γράψει ένα τραγούδι μέσω το οποίου θα μπορούσε να πει στη μητέρα της ό,τι δεν είχε προλάβει ως τότε να πει. Έτσι κι έγινε. Η ερμηνεία της αποτελεί μια κατάθεση ψυχής και η συναισθηματική της φόρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού μας προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

 

Ring Off – Beyoncé

Το Ring Off πρόκειται για ένα από τα πιο προσωπικά κομμάτια της Queen B, η οποία έγραψε αυτό το τραγούδι με αφορμή του χωρισμού των γονιών της το 2011. Η σταρ δήλωσε δημόσια για το γεγονός, «Να ξέρεις πάντα πως έχεις μια κόρη που είναι τόσο περήφανη που πήρες το σωστό δρόμο».

 

Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας – Χάρις Αλεξίου

Χωράει μια ολόκληρη ζωή σε ένα τραγούδι; Κι όμως η Χαρούλα την χώρεσε. Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι, που η ερμηνεύτρια έγραψε μετά τον θάνατο της αγαπημένης της μητέρας, Ιφιγένειας.

 

Mama – Spice Girls

Εδώ μιλάμε για ίσως το διασημότερα ποπ τραγούδια για τη μαμά. Στο videoclip θα δεις τις μαμάδες των Spice Girls, καθώς και τις ίδιες με φωτογραφίες από τα παιδικά τους χρόνια.

 

Μάνα Πού Ζω – Δημήτρης Μητροπάνος

Υπαρξιακό και πάντοτε διαχρονικό ερώτημα. Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπέροχα τραγουδά, «Έτυχε να με γεννήσεις και ζωή να μου χαρίσεις στον πιο δύσκολο καιρό μάνα πού ζω».

 

Coat of Many Colors – Dolly Parton

Από τα ωραιότερα τραγούδια για τη μαμά. Η Dolly εδώ ραγίζει καρδιές με το πιο αγαπημένο της τραγούδι, όπως έχει παραδεχτεί. Η τραγουδίστρια έγραψε αυτό το κομμάτι το 1969, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας. Δεν έβρισκε χαρτί κι έτσι το έγραψε στο πίσω μέρος μιας απόδειξης.

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στη μαμά της, που της μπάλωνε τα ρούχα και τα παπούτσια με διάφορα υφάσματα, γιατί δεν είχαν χρήματα να πάρουν καινούργια.

 

Μάνα – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Όλη η ουσία σε δυο στίχους: «Κι όποιο σπιτάκι δεν έχει μάνα, μοιάζει εκκλησία χωρίς καμπάνα». Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Dear Mama – Tupac 

Η χιπ χοπ έχει τιμήσει δεόντως το κεφάλαιο μάνα. Το είδωλο Tupac που έφυγε πρόωρα και τραγικά από τη ζωή το 1996, ένα χρόνο πριν, αφιέρωσε αυτό το τραγούδι στη μητέρα του ως μια ανοιχτή επιστολή.

Το τραγούδι θεωρείται ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της «μαύρης» κουλτούρας και συγκαταλέγεται συχνά στις λίστες με τα σημαντικότερα έργα της χιπ χοπ.

 

Wish – Bruce Springsteen

«Θυμάμαι τα πρωινά, μαμά, να ακούω το ξυπνητήρι σου. Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και σε άκουγα να ετοιμάζεσαι για τη δουλειά». Αυτοί είναι μερικοί στίχοι του τραγουδιού, στο οποίο ο Bruce ανακαλεί τις καθημερινές στιγμές της ζωής του με τη μητέρα του.

 

Διάβασε ακόμη: Ήξερες για ποιους γράφτηκαν αυτά τα πασίγνωστα τραγούδια;