Ας παραδεχτούμε πλέον κάτι: Υπάρχει ζήλια στις φιλίες. Όποιος πει ότι δεν το έχει ζήσει με τον α, ή β τρόπο, είναι ψεύτης μεγάλος. Κάποιος κοντινός σου άνθρωπος μοιράζεται μαζί σου καλά νέα κι εσύ, αντί να χοροπηδήσεις από την χαρά σου, να του σφίξεις το χέρι, να τον γεμίσεις φιλιά και κονφετί, νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι.
Χαίρεσαι, αλήθεια χαίρεσαι, όμως κάτι σε κρατάει πίσω. Δεν νιώθεις σίγουρα κάτι αρνητικό, για εκείνον, αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου. Είσαι κακός φίλος; Μήπως είσαι κακός άνθρωπος; Ταυτόχρονα, οι άλλοι σε παρατηρούν και σε διαβάζουν. Τι συμβαίνει; Μήπως δεν είναι καν ζήλια;
Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος υποστηρίζει πως αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στην επεξήγηση του όρου της ζήλιας, τότε χρειάζεται να γνωρίζουμε πως αυτή αφορά σχεδόν πάντα τρία άτομα. Τυπικά, η ζήλια συμβαίνει όταν φθονείς κάποιον, επειδή έχει κερδίσει την προσοχή, ή το ενδιαφέρον ενός αγαπημένου σου προσώπου.
Ο φθόνος, από την άλλη, στοχεύει στις κατακτήσεις, τις επιτυχίες και τα κατορθώματα άλλων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά τα δύο συναισθήματα δε σε κάνει κακό άνθρωπο. Όπως κι αν θέλεις να ονομάσεις αυτό που αισθάνεσαι, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Αν, ωστόσο, δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς και τι να κάνεις, διάβασε τα παρακάτω tip.
Παραδέξου τα συναισθήματά σου μιλώντας γι’ αυτά στο τρίτο πρόσωπο
Για σένα που γκουκλάρεις ΖΗΛΕΥΩ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΜΟΥ/ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΤΗ ΜΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;, άκου. Αν η ιδέα του μιλήσεις στον φίλο/η σου για αυτό σου το συναίσθημα, ή τη δυσκολία σου να αισθανθείς χαρά για κάτι καλό που τους συνέβη σου δημιουργεί πανικό (απόλυτα φυσιολογικό), μην ανησυχείς, γιατί δεν χρειάζεται να το κάνεις.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις, όμως, είναι να πεις την αλήθεια στον εαυτό σου. Είπαμε, η ζήλια στις φιλίες και στις σχέσεις, δηλαδή, γενικότερα, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Αν εσύ ο ίδιος αρνείσαι το συναίσθημά σου, θα κάνεις τα πράγματα ακόμα χειρότερα κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θες για τη σχέση σου.
Μίλα στον εαυτό σου και κάνε μία εσωτερική συζήτηση, μιλώντας για το πρόβλημα αυτό στο τρίτο πρόσωπο. Αυτό θα σε βοηθήσει να κρατήσεις μία απόσταση από τις σκέψεις σου. Αντί να πεις Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της κολλητής μου κι εγώ αισθάνομαι χάλια επειδή ζηλεύω, πες Η Χ αισθάνεται ζήλια αυτή τη στιγμή, επειδή η καλύτερή της φίλη κατάφερε κάτι σημαντικό κι εκείνη αισθάνεται πως η ίδια δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά. Βλέπεις πως αμέσως αυτό μπορεί να φανεί πιο συμπονετικό;
Μόλις παραδεχτείς τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να παρηγορήσεις και να καθησυχάσεις τον εαυτό σου, όπως ακριβώς θα έκανες και με έναν φίλο.
Ρώτα τον εαυτό σου γιατί αισθάνεται έτσι
Η ζήλια κάτι θέλει να σου πει. Τα συναισθήματά σου είναι η αντανάκλαση του εαυτού σου και ένα αρνητικό συναίσθημα, δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι η αντανάκλαση αυτή είναι κακή. Τι αισθάνεσαι εσύ γενικά για τον εαυτό σου; Πόσο ικανοποιημένος είσαι από εσένα; Σε τι φάση βρίσκεσαι στη ζωή; Είσαι εκεί που θεωρείς ότι θα έπρεπε να είσαι;
Ξεκίνα από εκεί και θα μπορέσεις να εξηγήσεις πολλά πράγματα στη συμπεριφορά σου.
Μη βγάζεις κακία
Σώπα, κάτι μας είπες, θα πεις, όμως είναι αλήθεια. Συχνά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλογιστούμε πραγματικά συναισθήματα όπως αυτά του φθόνου και της ζήλιας, επειδή φοβόμαστε πως απλώς και μόνο με τη σκέψη, θα τα κάνουμε χειρότερα.
Στην ουσία, βέβαια, τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν θάβουμε και κουκουλώνουμε τέτοια συναισθήματα μέσα μας. Αρχίζουμε να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις, να τσακωνόμαστε και να μιλάμε άσχημα. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από τέτοιες αντιδράσεις. Όχι μόνο θα βλάψουν τη σχέση σου, αλλά θα σε κάνουν να αισθανθείς και χάλια.
Σκέψου πόσο μετράει για σένα
Είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό να νιώθεις χαρούμενος για τον φίλο σου, αλλά να εύχεσαι να μοιραζόσουν κι εσύ την ίδια χαρά σε προσωπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντικρουόμενα συναισθήματα, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην αρνητική πλευρά της κατάστασης, παρά στην θετική.
Αν νιώσεις ότι σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο σημαντική είναι για σένα αυτή η σχέση, πόσες όμορφες στιγμές έχεις μοιραστεί με τον φίλο σου και τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει μαζί. Ζύγισε τα και δες τι μετράει περισσότερο για εσένα.
Αν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, μίλα σ’ έναν ειδικό
Έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και πάλι αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια που πνίγει τις φιλίες σου; Μίλα σ’ έναν ειδικό. Αυτό ίσως σε βοηθήσει να ανοιχτείς περισσότερο και να ρίξεις φως σε σημεία που μόνος σου ενδεχομένως να μην μπορείς να αναγνωρίσεις. Το μόνο που μπορεί να βγει απ’ αυτό, είναι καλό.