Σου αντιμιλάει το παιδί σου; Μπορείς να το σταματήσεις

Υπάρχουν στιγμές που ίσως αισθάνεσαι πως το σπίτι σου είναι ένα μεγάλο συναισθηματικό ναρκοπέδιο. Πως ακόμα κι αν πεις το απλούστερο, πιο ξεκάθαρο και αθώο πράγμα στο παιδί σου, όπως μία καλημέρα, ή αν θέλει να φάει, μπορεί να πυροδοτήσει μία έκρηξη, ικανή να αφανίσει ολόκληρη την πόλη. Δεν προλαβαίνεις καν να σκεφτείς πώς θα την σκαπουλάρεις, παρά μόνο στέκεσαι με ανοιχτά χέρια και δέχεσαι τον αργό θάνατό σου. Μετά συνέρχεσαι, βέβαια, και σκέφτεσαι πόσο ανόητη είσαι που κάθεσαι και δίνεις τόση βαρύτητα κι εν πάση περιπτώσει πώς τόλμησε να σου μιλήσει έτσι; Εσύ φταις που νοιάζεσαι. Είσαι έτοιμη να αρχίσεις το κήρυγμα, όμως, αν έχεις λίγη εμπειρία, τότε γνωρίζεις πως ότι και να πεις δεν πρόκειται επ’ ουδενί να πιάσει τόπο, αλλά στην προκειμένη φάση δε σε νοιάζει, οπότε αρχίζεις την ψαλμωδία. Γιατί, όμως, σου αντιμιλάει το παιδί σου και πώς μπορείς να το διορθώσεις;

 

Intouch Parenting

Όταν ένα παιδί αντιμιλάει είναι μια ξεκάθαρη δήλωση ότι κάτι απλώς δεν πάει καλά. Φυσικά, ακόμα κι έτσι, η ανάρμοστη συμπεριφορά δεν είναι επιτρεπτή, όμως πρέπει να ερευνήσεις τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Είναι σημαντικό να προσεγγίσεις το παιδί με ηρεμία και να του δώσεις να καταλάβει πως όλα είναι εντάξει και μπορεί να πάρει τον χρόνο του να ηρεμήσει. Δώσε του περιθώριο να μιλήσει κι όταν αυτό συμβεί, προσπάθησε να αποφύγεις την κριτική και την περιττή άμυνα.

Το παιδί θέλει να μοιραστεί τα συναισθήματά του και να νιώσει πως η φωνή του ακούγεται. Πώς θα το κάνει αυτό, αν εσύ έχεις έτοιμη την απάντηση στα χείλη;

Οπότε…

7 Year Olds

Ξεκίνα τη συζήτηση και περίμενε για μια απάντηση. Αν το παιδί σου πει κάτι τύπου, Ναι, είμαι θυμωμένος με τον αδερφό μου γιατί μου έκανε α,β,γ,δ, απάντα παραφράζοντας αυτό που μόλις είπε. Μπορείς να πεις, Αυτό που σ’ ακούω να λες είναι ότι…και προσπάθησε να καλύψεις όλα τα βασικά σημεία που έθιξε. Μόλις το κάνεις, ρώτησε το παιδί σου αν τα έχεις καταλάβει όλα σωστά. Αν όχι, άκου ξανά.

Επανάλαβε τα ίδια βήματα μέχρι το παιδί να σου έχει πει τα πάντα και να το δεις πιο καθησυχασμένο. Αργότερα, προσπάθησε να δείξεις κατανόηση, λέγοντας Καταλαβαίνω πως αισθάνθηκες … όταν …Αν αισθανθείς πως έχουν καλυφθεί όλα τα ζητήματα, τότε είναι ώρα να συνοψίσεις ό,τι άκουσες και ειπώθηκε, βεβαιώσου, όμως, ότι το παιδί δεν έχει άτι άλλο να πει.

Τώρα είναι η ώρα να λύσεις το πρόβλημα. Αν είχες αντιδράσει πάνω στα νεύρα σου και τη συναισθηματική έξαρση του παιδιού, λέγοντάς του απλώς να μη σου μιλάει έτσι, θα είχες καταφέρει μόνο να κουκουλώσεις το πρόβλημα.

Χρειάζεται να έρθεις κοντά του και να δείξεις κατανόηση, χωρίς να εκφράζεις κάποια έμμεση απειλή και δίνοντάς του, ταυτοχρόνως, κι ένα μάθημα. Μπορείς να πεις πως Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι εντάξει, όμως δεν μπορείς να μου μιλάς έτσι. Είναι αγενές και με πληγώνεις στα αλήθεια. Αν τύχει και σε ξαναενοχλήσει ο αδερφός σου, μπορείς απλά να πεις κάτι που θα καταλάβω για έρθω κοντά και να βοηθήσω.

Το πιο πιθανό είναι να υποχωρήσει και να σου πει κάτι όπως Εντάξει, θα σου πω ρινόκερος. Είναι η αγαπημένη μου λέξη.

Στο τέλος και θα έχεις λύσει ένα πρόβλημα και θα νιώθετε και οι δύο καλύτερα.

 

Διάβασε ακόμη: Τι κάνεις όταν το παιδί σου λέει ψέματα;